Odaberite

Toyota se udružuje s Coca-Colom i Air Liquideom

za testni program teških kamiona na vodikove gorivne članke

Toyota je započela testiranje novog kamiona na vodikov pogon zajedno s Coca-Colom kao dio opskrbnih operacija te tvrtke.

Kamion na vodikov pogon koristi Toyotine gorivne članke koje kombiniraju molekule vodika (H₂) i kisika (O₂) u vodu, istovremeno generirajući električnu energiju. Kao rezultat, jedina emisija iz ispušne cijevi je voda. Štoviše, brzo punjenje osigurava visoku stopu iskorištenosti.

Air Liquide, lider u proizvodnji i distribuciji nisko-ugljičnog i obnovljivog vodika, osigurava vodik iz obnovljivih izvora za ovaj projekt. Ova suradnja naglašava važnost istovremenog razvoja vozila i infrastrukture kako bi se potaknulo stvaranje održivijeg društva.

Kroz ove projekte kamiona na vodik, Toyota namjerava podržati dekarbonizaciju teškog cestovnog prijevoza, koji čini četvrtinu europskog teretnog prijevoza prema broju prijeđenih tona-kilometara. Komercijalni kamioni, s obzirom na svoje obrasce korištenja i potražnju za velikim količinama vodika, ključni su doprinositelji u razvoju održivih vodikovih infrastruktura.

Ova najnovija suradnja ponovno ilustrira Toyotinu ambiciju da što je više moguće podrži i doprinese uspostavi ugljično neutralnih društava u Europi i šire.

„Zadovoljstvo nam je biti u partnerstvu s Toyotom i Air Liquideom u testiranju vodikovih rješenja za naše dugolinijske logističke operacije. Želimo učiti iz ovog iskustva dok nastavljamo raditi na smanjenju našeg ugljičnog otiska.“

Eric Desbonnets, potpredsjednik za operacije i održivost Paris 2024, Coca-Cola

„Air Liquide dijeli istu ambiciju kao Coca-Cola i Toyota: implementirati konkretna rješenja za suočavanje s izazovom klimatskih promjena. 

Ovaj projekt dio je takvog pristupa i demonstrirat će relevantnost vodika za tešku mobilnost. S obzirom na sve veći zahtjev za proizvodima s niskim ugljičnim otiskom u prijevozu, vodik je posebno prikladan za dugolinijski prijevoz, pružajući fleksibilnost i produktivnost.“

 

Erwin Penfornis, potpredsjednik za vodikovu energiju, Air Liquide

„Kako bismo ubrzali širenje implementacije vodikovih tehnologija u našem društvu, proširujemo upotrebu naših Toyotinih modula gorivnih članaka izvan osobnih automobila na kamione, autobuse, vlakove, brodove, obalne i kratkoplovične brodove, stacionarne generatore itd. Veliko nam je zadovoljstvo surađivati s partnerima sličnog razmišljanja i demonstrirati našu zajedničku viziju održive mobilnosti. Uvidi stečeni iz ovih konceptualnih dokaza poslužit će kao ključne prekretnice na našem putu prema postizanju nulte emisije ugljika iz ispušnih cijevi u našim logističkim operacijama do 2040.“

Thiebault Paquet, potpredsjednik za istraživanje i razvoj, Toyota Motor Europe