Odaberite

Toyota: Neosporni lider hibridne tehnologije

Toyota, lider u hibridnoj tehnologiji, nastavlja postavljati nove standarde u automobilskoj industriji. S više od 20 godina iskustva u razvoju hibridnih vozila, Toyota je neosporno postala broj jedan na ovom tržištu. Toyotine inovacije stalno unapređuju efikasnost, ekologičnost i performanse, a statistike to i potvrđuju: Toyota je prodala više od 20 milijuna hibridnih vozila diljem svijeta, čime je smanjena globalna emisija CO2 za više od 140 milijuna tona od uvođenja prvog hibrida – Priusa 1997. godine.

Posebnosti Toyota hibrida

Ono što Toyota hibridi donose nije samo smanjenje emisija i potrošnje goriva, već i jedinstven spoj električnog i benzinskog motora, koji omogućava optimalnu ravnotežu između snage i efikasnosti. Za razliku od mnogih konkurenata, Toyotin hibridni sustav koristi regenerativno kočenje za punjenje baterija, čime se postiže veća efikasnost bez potrebe za vanjskim punjenjem. Njihovi hibridi mogu voziti u potpuno električnom načinu rada pri nižim brzinama, što dodatno smanjuje potrošnju i emisije u gradskim sredinama.

5. Generacija hibridne tehnologije

Toyota je predstavila svoju 5. generaciju hibridne tehnologije, koja donosi niz unapređenja u odnosu na prethodne generacije. Ova nova generacija hibrida koristi lakše i kompaktnije baterije s većim kapacitetom, što omogućava duži domet u električnom načinu rada i još bolju ekonomičnost u kombinaciji s benzinskim motorom. Pored toga, 5. generacija hibrida nudi poboljšan sustav regenerativnog kočenja, koji sada još učinkovitije puni bateriju tijekom vožnje. Tu su i napredniji električni motori koji omogućavaju bolje ubrzanje i smanjenje potrošnje goriva, a sve to uz smanjenu težinu samog sustava, što doprinosi ukupnoj efikasnosti vozila. 

Također, vozači mogu uživati u tišoj vožnji zahvaljujući smanjenju buke i vibracija u kabini.

Napredni e-CVT sustav (elektronski kontrolirani kontinuirano varijabilni prijenos) omogućava izuzetno glatku vožnju i optimalne performanse, dok sigurnosni sustavi Toyota Safety Sense dodatno poboljšavaju sigurnost i iskustvo vožnje.

Toyota Plug-in hibridi

Osim standardnih hibrida, Toyota nudi i plug-in hibridne modele koji donose dodatne prednosti. Za razliku od klasičnih hibrida, plug-in hibridi (PHEV) imaju mogućnost punjenja baterije iz vanjskog izvora električne energije, što omogućava znatno veći domet u potpuno električnom načinu rada. Na primjer, plug-in modeli poput Toyota RAV4 Plug-in Hybrid mogu prijeći više od 70 kilometara na struju, što je savršeno za svakodnevnu vožnju po gradu bez upotrebe benzinskog motora. 

Kada se baterija isprazni, vozilo automatski prelazi na hibridni način rada, koristeći kombinaciju benzinskog i električnog pogona. Ova fleksibilnost čini plug-in hibride idealnim rješenjem za one koji žele maksimalnu ekonomičnost i smanjenje emisija, a istovremeno zadržati mogućnost dužih putovanja bez brige o punjenju.

Za vozače koji traže najbolji omjer između električnog i benzinskog pogona, plug-in hibridi nude veće uštede na gorivu i niže emisije, a ujedno pružaju dodatnu autonomiju u vožnji, za razliku od klasičnih hibrida koji se oslanjaju na regenerativno punjenje baterije tijekom vožnje.

Hibridna baterija i jamstvo

Jedna od ključnih prednosti Toyota hibrida je pouzdanost i dugovječnost. Baterije u Toyotinim hibridima, koje su ključni dio sustava, traju koliko i samo vozilo. Ako ipak dođe do potrebe za zamjenom, Toyota nudi jamstvo do 10 godina ili 200 000 km ako svoju Toyotu redovno održavate u ovlaštenim servisima.

Ova opcija dodatno ulijeva povjerenje vlasnicima Toyotinih hibridnih modela, čineći njihovo vlasništvo još povoljnijim.

5 trikova za uštedu energije

  • Uvijek uključite eco program kada se ne žurite.
  • Na dugim dionicama koristite Toyotin radarski tempomat.
  • Iskoristite spuštanja i regeneraciju energije.
  • Razmislite o ruti i prometu; hibridi su najefikasniji u gradskim uvjetima.
  • Dinamična vožnja s predviđanjem i regeneracijom donosi najbolje rezultate.

 

Zbog dugogodišnje tradicije inovacija i ekološki prihvatljivih rješenja, Toyota zasluženo ostaje lider u hibridnoj tehnologiji, postavljajući temelje za održivu budućnost i zelenu mobilnost.